Blijf jezelf: omgaan met groepsdruk
Laat jij je wel eens overhalen om iets te doen wat je helemaal niet wil doen? Je doet iets omdat iedereen het doet of omdat jouw vriendengroep aan blijft dringen om iets te doen, terwijl je dat eigenlijk niet wil. Dat heet groepsdruk en daar gaat deze video over.
Ieder mens heeft de behoefte om ergens bij te horen. En dat is mooi, want als groep sta je sterker. Vrienden kunnen een positieve invloed op elkaar hebben door bijvoorbeeld elkaar te motiveren om samen een project op te pakken of om geld in te zamelen voor het goede doel. Maar het kan ook een negatieve invloed op je hebben.
Het risico van groepsdruk is dat je dingen gaat doen die je niet fijn vindt of eigenlijk liever niet wil doen. Dat kan gebeuren met woorden, doordat je wordt overgehaald. Maar ook zonder woorden. Bijvoorbeeld doordat je dezelfde kleding wil dragen als anderen, dezelfde telefoon wil hebben en misschien zelfs begint met roken. Dit alles om te voorkomen dat je de aansluiting mist en buiten de boot valt, maar tegelijkertijd kan dit er voor zorgen dat je eigenlijk helemaal niet lekker in je vel zit en de controle over jezelf verliest.
Nu zou je kunnen denken dat groepsdruk iets is dat alleen maar in onze tijd voorkomt. Niets is minder waar. Ook Jezus had te maken met groepsdruk. Je leest hierover in Johannes 8 vers 1 t/m 11. Je leest hier dat de Schriftgeleerden en Farizeeën een vrouw bij Jezus brengen die ze hadden betrapt op overspel. Ze zetten deze vrouw in het midden van de groep en proberen Jezus te dwingen om een keuze te maken zodat ze Hem kunnen betrappen op het overtreden van de ‘Wet van Mozes’ waarin staat dat deze vrouw gestraft moet worden. Maar Jezus wist dat Hij hier op aarde was om de mensen het hart van God te laten zien. Hij luistert niet naar de mensen, maar naar God.
Net als Jezus is het goed om voor jezelf te weten wie je bent, waar je voor staat en welk doel je hebt. Heb jij een doel waar je voor wilt gaan? Zoals bijvoorbeeld politieagent worden? Dan moet je geen dingen doen waardoor je een strafblad krijgt want dan mag je niet meer bij de politie. Het is daarom goed te bedenken wat de gevolgen kunnen zijn van de keuzes die jij maakt. Want als je dat helder hebt, helpt dat jou om jouw eigen keuzes te maken. Zo voorkom je dat je dingen doet die je niet wil doen.